Непознатият плод

Непознатият плодНа един отдалечен остров живеели хора, които рядко пътували до континента и почти не контактували с жители на чужди земи. Един ден открили на острова непознато дърво, което никой досега не бил виждал. Дървото било отрупано с едри, сочни плодове, но никой нямал представа какви са тези плодове и какъв вкус имат.
Събрали се най-учените жители на острова и започнали да умуват какъв ли е този странен плод. Отворили стари книги и древни ръкописи и открили описанието на дървото. Разбрали, че то е познато на хората от хиляди години и че плодовете му са много полезни. Но никъде не пишело какъв вкус имат. И така, хората с дни обсъждали и коментирали непознатия плод, някои изказвали предположение, че е горчив, други смятали, че трябва да е кисел. Започнали дори да спорят и да се карат заради непознатото дърво. Но така и не успели да стигнат до единодушно решение.
Накрая решили да отидат при известен мъдрец, който живеел в малко отдалечено селце на острова. Трябвало на всяка цена да разберат какъв е вкусът на непознатия плод, за да знаят какво да правят с него!
Събрали се няколко души, откъснали един плод от дървото и отишли при мъдреца. Разказали му какъв проблем имат и с нетърпение зачакали какво ще ги посъветва.
Той ги погледнал учудено и казал:
– А след като философствате и спорите по цял ден, не се ли сети някой от вас да го опита. Има неща, за които не са нужни толкова теория и разсъждения. Просто трябва се опитват. Така е и с живота. Има ли смисъл да разсъждаваш за смисъла на живота, ако никога не събереш смелост да опиташ вкуса му.

Да умееш да се насладиш на изживелия живот, означава да живееш два пъти.
Марк Валерии Марциал

Тази статия е публикувана в . Чекирана пермалинк.
Bahsegel yeni giriş -
benjabetgiris.com
- kingbetting.club
We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications