Сватбеното тържество

Сватбеното тържествоНа млада жена предстояло да се омъжи. Тя произхождала от богато и знатно семейство и родителите ѝ искали да вдигнат пищно сватбено тържество. Девойката, която била вярваща и милосърдна и винаги се опитвала да помага на бедните и слабите, пожелала да поканят на сватбата и най-бедните хора от селото. Родителите ѝ неохотно се съгласили – все пак това бил нейният най-важен ден в живота. Когато обаче чули следващото ѝ изискване, те съвсем се объркали.
– Искам да настаним бедните хора на централните места на трапезата – заявила девойката.
– Дъще – казал бащата, – разбираме желанието ти и го приемаме, но все пак знаеш, че за такова тържество има установени правила. Достатъчно е, че ще нагостиш тези хора и ще им покажеш уважението си.
Момичето обаче било непреклонно и заявило, че ако не се съобразят с изискването ѝ, ще отмени цялата сватба.
Родителите се почувствали много неудобно от ситуацията, но разбрали, че с повече разговори нищо няма да постигнат. Познавали добре дъщеря си и знаели колко е своенравна и упорита. Все пак решили да опитат нещо друго.
В края на селото живеел един старец, известен със своята мъдрост. Родителите знаели, че дъщеря им изпитва голямо уважение към него и може би ще се вслуша в неговите думи. Затова ѝ предложили:
– Тъй като очевидно не можем да постигнем съгласие по въпроса за сватбата ти, искаме да те помолим само за едно нещо. Отиди при стареца и му разкажи за своята идея. И ако той я одобри, ще я приемем и ние.
Девойката с радост се съгласила. Тя познавала мъдреца като свят и добродетелен човек и била сигурна, че не само ще одобри намерението ѝ, но и ще я похвали за нейната доброта и милосърдие.
На другия ден тя отишла при него и му разказала какво е намислила.
Старецът я изслушал внимателно и казал:
– Мисля, че това е доста неразумно решение, дъще. На сватба всички трябва да са радостни и щастливи. А това тържество няма да донесе радост на никого. Твоите родители ще бъдат притеснени и през цялото време ще се чувстват неловко. По-заможните приятели и роднини на семейството ще останат с неприятното усещане, че са пренебрегнати, и дори е възможно да се почувстват оскърбени. А бедните хора, на които ти искаш да направиш добрина, ще се чувстват най-неудобно, защото всички погледи ще бъдат вперени в тях. И най-вероятно ще си тръгнат гладни, защото няма да се докоснат до изисканите блюда на масата. Когато искаш да направиш добро, трябва да помислиш дали в същото време за друг то няма да се превърне в зло. И запомни още нещо: милосърдието не обича излишната показност.

Тази статия е публикувана в . Чекирана пермалинк.
We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications