Сребърните монети

Сребърни монетиМлад мъж вървял по пътя, мислейки си за своя беден и труден живот. И както ходел, забил поглед в земята, изведнъж забелязал нещо в краката си. Навел си, разровил пръстта и – какво да види – една стара ръждясала монета!
„Ама че късмет! Е, не е кой знае колко, ама все пак ще купя един хляб“ – помислил си доволно той, сложил монетата в кесията си и продължил.
И толкова се въодушевил от находката си, че блажено се размечтал: „Ами ако сега намеря двайсет такива монети! Ще купя подаръци за баща ми и майка ми, да ги поглезя…“
Веднага щом му хрумнала тази мисъл, усетил, че кесията му натежала. Отворил я и ахнал от изненада – вътре имало двайсет монети, досущ като първата! Човекът толкова се зарадвал, че смело продължил да си фантазира.
– Ех, а колко хубаво би било да имах сто монети… С тях бих могъл да купя на родителите си крава, а и най-накрая ще ремонтирам покрива на къщата им.
В този момент отново почувствал, че кесията му е станала доста по-тежка. Погледнал в нея и не могъл да повярва на очите си – вътре проблясвали сто сребърни монети.
– Чудеса се случват днес! Колко е добър Господ с мен, бедния човек… – щастливо възкликнал мъжът. – А ако изведнъж, по същия чудодеен начин се окаже, че имам петстотин монети? Тогава ще купя една нова хубава къща, ще се оженя и ще поканя баща ми и майка ми да живеят с нас.
И чудото пак се случило. Вече в кесията му лежали петстотин сребърни монети, които едва се побирали в нея.
В този момент, уверен в благосклонността на съдбата, човекът се почувствал толкова богат и самодоволен, че забравил за добрите си намерения и… започнали да го измъчват съмнения.
„Добре де, ще купя къща… – размислил се той. – Но може би не е добра идея баща ми и майка ми да идват да живеят с мен… Те са такива мърморковци и сигурно няма да се спогаждат с жена ми. А за какво им е крава? Само още грижи… Те и сега са си добре… Няма смисъл да харча толкова пари. Сигурно ще ми потрябват за друго…“
И докато си размишлявал така, мъжът изведнъж усетил, че кесията му е олекнала. Бавно я извадил от джоба си и с треперещи ръце я отворил.
Вътре имало само една мръсна ръждясала монета.

Тази статия е публикувана в . Чекирана пермалинк.
Bahsegel yeni giriş -
benjabetgiris.com
- kingbetting.club
We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications