Триста златни монети

Триста златни монетиЕдин император решил да изпита мъдростта на своите придворни и да избере най-добрия сред тях, когото да назначи за свой главен съветник. Затова един ден ги събрал и им поставил задача, която трябвало да изпълнят в рамките на един ден.
– Ето какво искам от вас – започнал владетелят. – Сега ще дам на всеки от вас по 300 златни монети. Искам да ги похарчите така, че 100 да ми се върнат на този свят, 100 да ми се отплатят в отвъдното, а последните 100 – нито тук, нито там. Който от вас се справи със задачата, ще стане мой главен съветник.
Спогледали се придворните и се зачудили какво ли означават условията. Те напуснали двореца, но били толкова объркани, че някои направо се отказали от съревнованието. Един от тях обаче взел монетите и ентусиазирано тръгнал да изпълнява императорската задача.
Тръгнал из града и не след дълго видял пищно сватбено празненство. Оказало се, че един богат търговец жени дъщеря си. Отишъл при него и след като го поздравил за щастливото събитие, извадил 100 златни монети от торбата си и ги подал на търговеца с думите:
– Императорът ви поздравява за сватбата на дъщеря ви и ви изпраща този дар като благословия за младото семейство.
Търговецът бил толкова доволен и поласкан от вниманието на владетеля, че веднага наредил на слугите си да изпратят щедри дарове и скъпи накити в знак на уважение към императора.
След това съветникът отишъл на най-големия градски пазар и извадил вторите 100 златни монети. С тях той купил огромни количества дрехи и храна, като всичките раздал на бедни и бездомни хора.
Накрая се запътил към площада и там с последните 100 монети организирал голямо празненство с музика и танци.
Късно вечерта той се върнал в двореца и отишъл направо при императора.
– Изпълних всичко, което наредихте, господарю!
– Е, разказвай – нетърпеливо казал императорът, като най-напред наредил да извикат и останалите придворни.
– С първите 100 монети изразих уважението ви и зарадвах един ваш приятел. Когато помагаме и изразяваме добронамереност към приятелите си, те ни се отблагодаряват под една или друга форма още в сегашния ни живот. Другите 100 раздадох от ваше име на бедните под формата на храна и дрехи, защото да нахраниш бедния и нуждаещия се, е най-доброто, което можеш да направиш за безсмъртната си душа. За подобни благодеяния Господ ни възнаграждава след смъртта ни. А последните монети изхарчих за удоволствие – това са просто пропилени пари, които не се връщат нито на земята, нито на небето.
Императорът останал много впечатлен от мъдростта и съобразителността му и го назначил за свой главен съветник, а останалите се разотишли с наведени глави.

Умен е не който прави много, а който прави каквото трябва.
Стобей

Тази статия е публикувана в . Чекирана пермалинк.
Bahsegel yeni giriş -
benjabetgiris.com
- kingbetting.club
We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications